U bent hier

Rechtspraak - Alle landelijke nieuwsberichten van de Rechtspraak

Eerste vier rechtbanken digitaal toegankelijk in civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken

22 april 2024 - 1:00am

Advocaten kunnen bij de rechtbanken Amsterdam, Limburg, Midden-Nederland en Oost-Brabant vanaf dit moment digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en in gezag- en omgangszaken. Bij de rechtbank Gelderland was dit al langer mogelijk. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken.

​Toegang via webportaal Mijn Rechtspraak

Door via het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' in te loggen, krijgen advocaten toegang tot hun digitale dossier(s) met alle bijbehorende stukken. Zij loggen in met de Advocatenpas. Advocaten kunnen in Mijn Rechtspraak zelf stukken indienen of een nieuwe zaak starten. Het op papier nasturen van stukken is niet langer nodig als advocaten indienen via Mijn Rechtspraak. Alle stukken staan direct op één plek in een overzichtelijk en volledig digitaal dossier. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak en is alleen mogelijk via het webportaal Mijn Rechtspraak. 

Digitale Toegang

Digitale toegang is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

Procedure gemeenschappelijke echtscheidingsverzoeken vaak sneller door digitaal werken

11 april 2024 - 1:00am

Sinds 5 februari 2024 is digitaal procederen in gemeenschappelijke echtscheidingsverzoeken bij alle rechtbanken mogelijk. Advocaat en mediator Joan Snikkenburg bij Bernhaege Advocaten gebruikt sindsdien alleen nog het webportaal Mijn Rechtspraak voor deze zaken. ‘Het scheelt zoveel print- en kopieerwerk en posthandelingen. En je hebt direct een bevestiging dat de rechtbank het verzoek heeft ontvangen.’

Voordeel voor de cliënt

'Ga het gewoon doen. Het scheelt je veel werk, tijd en geld', moedigt Joan haar collega-advocaten aan om de overstap te maken naar digitaal procederen. 'Mijn Rechtspraak is overzichtelijk en hoe het webportaal werkt, wijst zich vanzelf. Bovendien wordt digitaal procederen op den duur verplicht. Dan kun je er alvast maar aan gewend zijn.' Ook geeft ze aan dat de hele procedure vaak sneller gaat, zeker als er geen kinderen bij betrokken zijn. 'Je ontvangt de echtscheidingsbeschikking direct en hoeft niet een week te wachten voor die per post komt. Dat is ook voor onze cliënt een belangrijk voordeel.'

Webportaal makkelijker dan post of mail

Als verbeterpunt noemt Joan een koppeling tussen Mijn Rechtspraak en het familiejournaal. 'Nu log je eerst in het familiejournaal in om daar het standaardformulier voor deze zaken in te vullen. Dat upload je dan als apart pdf-bestand bij het indienen van het verzoekschrift waarvoor je weer inlogt in Mijn Rechtspraak. Het zou handiger zijn als dat formulier direct in Mijn Rechtspraak staat. Maar alsnog is indienen via het webportaal veel makkelijker dan het formulier printen en opsturen of mailen. Digitaal procederen mag snel uitgebreid worden naar andere zaken.'

Digitale Toegang

Digitaal procederen in gemeenschappelijke echtscheidingsverzoeken is onderdeel van Digitale Toegang van de Rechtspraak. Hiermee realiseert de Rechtspraak eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in het civiel recht en het bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.



Categorieën: Rechten

Digitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken bij rechtbank Gelderland

10 april 2024 - 1:00am
Advocaat heeft zo altijd actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken

Advocaten kunnen vanaf 6 mei bij de rechtbank Gelderland digitaal procederen in alle zaken binnen familie- en jeugdrecht. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken. 

Proef bij de rechtbank Gelderland

Bij de rechtbank Gelderland was het al mogelijk om als advocaat digitaal te procederen in verplichte zorgzaken, gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding, civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken. Daar worden vanaf 6 mei de volgende zaken aan toegevoegd: Eenzijdige verzoeken echtscheidingen, Voorlopige voorzieningen, Adoptie, Alimentatie, Verhaal bijstand en overige (boek 1) zaken. Ook het digitaal procederen in kort gedingen handel en familie wordt vanaf 6 mei landelijk uitgerold. Hiermee is het voor advocaten mogelijk om in alle familie- en jeugdzaken digitaal te procederen. 

De mogelijkheid om volledig digitaal te procederen binnen familie- en jeugdrechtzaken is een proef bij de rechtbank Gelderland. De Rechtspraak streeft ernaar om deze werkwijze later ook in te voeren bij andere rechtbanken. 

​Toegang via webportaal Mijn Rechtspraak

Door via het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' in te loggen, krijgen advocaten toegang tot hun digitale dossier(s) met alle bijbehorende stukken. Zij loggen in met de Advocatenpas. Advocaten kunnen in Mijn Rechtspraak zelf stukken indienen of zelf een nieuwe zaak starten. Het op papier nasturen van stukken is niet langer nodig als advocaten indienen via Mijn Rechtspraak. Alle stukken staan direct op één plek in een overzichtelijk en volledig digitaal dossier. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak en is alleen mogelijk via het webportaal Mijn Rechtspraak. 

Digitale Toegang

Digitale toegang is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

Raad voor de rechtspraak uit zorgen over voorgestelde maatregelen gevangeniswezen

9 april 2024 - 1:00am

De Raad voor de rechtspraak spreekt zijn zorgen uit over de noodmaatregelen van het kabinet om de capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen aan te pakken. Door de plannen ontstaat het risico dat de straf zoals die door de rechter is opgelegd, niet ten uitvoer wordt gebracht.

Minister Weerwind (voor Rechtsbescherming) kondigde de maatregelen afgelopen maand aan in een brief aan de Tweede Kamer (rijksoverheid.nl). Deze week debatteert de Kamer erover. Met de maatregelen wil de minister de capaciteitsproblemen oplossen die bij de Dienst Justitiële Instellingen (DJI) zijn ontstaan door een tekort aan medewerkers. Zo wil het kabinet het in de executiefase mogelijk maken dat – om cellen vrij te maken - meer gedetineerden een deel van hun straf op een Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) ondergaan en moet elektronisch toezicht aan het einde van de detentieperiode in specifieke gevallen mogelijk worden.

Gezag

De Raad voor de rechtspraak begrijpt dat het kabinet zich voor uitdagingen gesteld ziet, maar benadrukt dat er niet mag worden getornd aan het principiële rechtsstatelijke standpunt dat de straf die de rechter oplegt, ook op die manier wordt uitgevoerd. Wordt van dit standpunt afgeweken, dan kan dit betekenen dat de opgelegde straf wordt gedenatureerd. Dat wil zeggen dat de straf in de praktijk anders uitpakt dan de rechter in zijn vonnis heeft bepaald en bedoeld. Dit ondergraaft het gezag van de rechter, en tast daarmee ook het vertrouwen in de overheid aan.

Belang

De Raad vindt het positief dat de minister het belang van het uitvoeren van rechterlijke vonnissen in zijn brief aan de Tweede Kamer benoemt. Maar hij benadrukt dat het waarborgen van dat belang in de praktijk ook concreet moet worden waargemaakt. Dat is een vereiste binnen de democratische rechtsstaat.

Rechtsongelijkheid

Naast dat het gezag van de rechter wordt ondergraven, kunnen de voorgestelde maatregelen ook tot rechtsongelijkheid tussen veroordeelden leiden. Dit gebeurt als een door de rechter opgelegde straf aanzienlijk wordt aangepast door capaciteitsproblemen bij de penitentiaire inrichting waar een gedetineerde is geplaatst, terwijl een andere gedetineerde in een gevangenis met voldoende medewerkers zijn straf volledig moet uitzitten zoals de rechter deze heeft opgelegd.

Langere termijn

De Raad geeft verder aan dat het verstandig zou zijn als de minister kijkt naar structurele oplossingen voor de langere termijn. Daarbij kan worden gedacht aan het opnemen van enkele van de genoemde maatregelen in het Wetboek van Strafrecht, zoals plaatsing in een BBA of elektronische detentie. Op die manier wordt recht gedaan aan het rechtsstatelijke standpunt in onze democratie dat de rechter deze straffen kan opleggen, als deze passend en geboden zijn.

Categorieën: Rechten

Rechtbanken wijzen voorlopige voorzieningen 'derdelanders' toe

5 april 2024 - 1:00am
Recente uitspraken in lijn met uitspraak Raad van StateUit recente rechterlijke uitspraken over verzoeken van zogenoemde derdelanders om een voorlopige voorziening blijkt dat de rechtbanken de lijn volgen van de richtinggevende uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van afgelopen dinsdag. De verzoeken zijn door de rechtbanken toegewezen, wat betekent dat de betrokken mensen voorlopig recht op bescherming houden. De rechtbanken hebben tot nu toe in ten minste 550 zaken een voorlopige voorziening toegewezen. Tijdelijke beschermingDoor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen gevlucht naar andere landen, waaronder Nederland. Het gaat hierbij niet alleen om Oekraïners, maar ook om mensen met een andere nationaliteit (‘derdelanders’) die op dat moment (tijdelijk) in Oekraïne verbleven om bijvoorbeeld te werken of studeren. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid verleende tijdelijke bescherming aan deze groep mensen. Die tijdelijke bescherming eindigde op 4 maart 2024. Daarom beëindigen meerdere gemeenten de opvang van deze groep derdelanders. 
Recente uitsprakenVeel van deze derdelanders zijn in reactie hierop naar de rechter gestapt. In de afgelopen weken oordeelden rechtbanken wisselend over het beëindigen van de tijdelijke bescherming. De rechtbank Amsterdam stelde onlangs het Hof van Justitie van de Europese Unie prejudiciële vragen om zo helderheid te verschaffen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State besliste vervolgens in 6 zaken dat de derdelanders voorlopig recht houden op bescherming. De recente uitspraken van de rechtbanken bouwen op deze uitspraak van de Raad van State voort.Een deel van de recente uitspraken is terug te vinden in het uitsprakenregister. De komende periode worden nog meer uitspraken gepubliceerd. 



Categorieën: Rechten

Rechtspraak doet in brief aan informateurs aanbevelingen om rechtsstaat te versterken

3 april 2024 - 1:00am

De Raad voor de rechtspraak doet in een brief aan informateurs Dijkgraaf en Van Zwol (pdf, 216,1 KB), die de mogelijkheid voor een zogenoemd programkabinet onderzoeken, tal van aanbevelingen om de democratische rechtsstaat te versterken en het publiek vertrouwen hierin te vergroten. Zo pleit de Raad voor het verbeteren van de toegang tot de rechter en het verlagen van de griffiekosten.

In de brief schrijft de Raad dat Nederland een samenleving is die bij elkaar wordt gehouden door vertrouwen in mensen onderling en het maatschappelijk vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsstaat. ‘We proberen er in Nederland met elkaar uit te komen, met oog voor ieders belangen, omdat we op een goede manier met elkaar willen samenleven.’ Deze manier van samenleven vraagt volgens de Raad een zekere welwillendheid van mensen. ‘Mensen moeten eruit wíllen komen en dat ook uitdragen. Dit geldt met name voor vertegenwoordigers van de instituties van onze democratische rechtsstaat.’

Investeren

In de brief wordt het belang van een robuuste en stabiele begroting voor de Rechtspraak onder de aandacht gebracht. Om ook in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de vraag uit de samenleving naar onafhankelijke, onpartijdige en professionele rechtspraak zal het volgende kabinet moeten investeren in de Rechtspraak. Er zijn bijvoorbeeld extra middelen nodig voor investeringen in het familie- en jeugdrecht en om de te hoge werkdruk binnen de Rechtspraak terug te dringen.

Lees de volledige brief aan de informateurs (pdf, 216,1 KB)

Categorieën: Rechten

Digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken binnenkort mogelijk

28 maart 2024 - 12:00am

Advocaten kunnen vanaf 22 april bij de rechtbanken Amsterdam, Limburg, Midden-Nederland en Oost-Brabant digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en in gezag- en omgangszaken. Bij de rechtbank Gelderland was dit al langer mogelijk. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken.

Door het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' in te loggen krijgen advocaten toegang tot hun digitale dossier(s) met alle bijbehorende stukken. Zij loggen in met de Advocatenpas. Advocaten kunnen in Mijn Rechtspraak zelf stukken indienen of zelf een nieuwe zaak starten. Het op papier nasturen van stukken is niet langer nodig als advocaten indienen via Mijn Rechtspraak. Alle stukken staan direct op één plek in een overzichtelijk en volledig digitaal dossier. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak en is alleen mogelijk via het webportaal Mijn Rechtspraak.

Digitale Toegang

Digitale toegang is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

Tijdelijk besluit legt stevige basis voor experiment met nabijheidsrechter

14 maart 2024 - 12:00am

De Raad voor de rechtspraak is positief over het Tijdelijk besluit experiment nabijheidsrechter, dat door minister Weerwind (voor Rechtsbescherming) onder meer aan de Raad ter advisering is voorgelegd. Deze Algemene Maatregel van Bestuur vormt een basis om te kunnen experimenteren met een zogenoemde nabijheidsrechter. Deze rechter behandelt via een vereenvoudigde en snellere procedure bepaalde kantonzaken.

Nabijheidsrechter

Het experiment met de nabijheidsrechter richt zich op een specifieke groep van kwetsbare burgers en kleine ondernemers die een geschil hebben over een bedrag van maximaal 5000 euro. Op dit moment weten zij de weg naar de rechter niet altijd goed te vinden. Bij de nabijheidsrechter wordt het makkelijker om een zaak aan te brengen. Bijvoorbeeld door het gebruik van vereenvoudigde formulieren. Ook de behandeling van de zaak is laagdrempeliger. De nadruk ligt minder op het uitwisselen van schriftelijke standpunten en meer op het bespreken van de zaak tijdens een zitting. Al deze aspecten zijn vastgelegd in het tijdelijke besluit.

Toegang

De Rechtspraak experimenteert al langer met vereenvoudigde civiele procedures, zoals bij de regelrechter en wijkrechter. Dit gebeurt tot nu toe op basis van artikel 96 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Hierbij moeten beide partijen vooraf instemmen met de vereenvoudigde procedure. Door de tijdelijke wet is het straks mogelijk om de procedure te starten als alleen de aanbrengende partij hiervoor kiest. Het idee achter deze semi-dwingende aanpak is dat de toegang tot de rechter zo voor een grotere groep rechtzoekenden kan worden verbeterd.

4 rechtbanken

Het 3-jarige experiment met de nabijheidsrechter wordt uitgevoerd door de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant. Naar verwachting gaat het begin volgend jaar van start. Het experiment wordt tussentijds en na afloop geëvalueerd. Zo wordt gekeken of de nabijheidsrechter ook bij andere rechtbanken kan worden ingevoerd.

Spanningsveld

Met een Algemene Maatregel van Bestuur worden de finesses van een onderliggende wet verder uitgewerkt. Hierdoor hoeft de wet zelf niet te gedetailleerd te zijn. In dit geval gaat het om de Tijdelijke Experimentenwet rechtspleging die in 2020 door de Eerste Kamer werd aangenomen. Deze wet biedt de ruimte om bij wijze van experiment af te wijken van bestaande wettelijke procedures. Op deze manier kunnen experimentele procedures eerst worden getoetst aan de praktijk.

De experimenten die onder deze wet vallen, worden geregeld met een Algemene Maatregel van Bestuur, zoals nu dus gebeurt met de nabijheidsrechter. Een nadeel hiervan is dat de experimenten vooraf erg gedetailleerd moeten worden uitgewerkt. Dat is goed voor de rechtszekerheid van procesdeelnemers, maar de ervaring is ook dat juist de praktijk dit soort details moet uitwijzen. De Raad denkt dat in het besluit een werkbare balans is gevonden binnen dit spanningsveld.

Lees het volledige advies over het Tijdelijk Besluit experiment nabijheidsrechter (pdf, 452,2 KB)

Categorieën: Rechten

Op de rol: 'Het leed was niet te overzien geweest'

13 maart 2024 - 12:00am
Verslag van een rechtszitting

De bestuurder van de zwarte Mercedes A 250 rijdt op zaterdag 29 januari 2022 als een dwaas over de Loosduinseweg in Den Haag. Werk aan de winkel voor de politieagenten die de wegpiraat in het vizier hebben. Aan de kant! Daar is Omar* (31) niet toe genegen en hij drukt het gaspedaal nog eens flink in. De politie gaat erachteraan.

Een wilde achtervolging door het Valkenboskwartier volgt – van de Loosduinseweg naar de Loosduinsekade en de Apeldoornselaan. Verkeersregels en maximale snelheden doen er niet meer toe. Omar rijdt 100 kilometer per uur, scheurt door rode lichten, passeert auto’s rechts en rijdt tegen het verkeer in. De Dierenselaan in, naar de Kootwijkerstraat, de Velpsestraat en de La Reyweg, totdat de asomobilist de A 250 total loss rijdt in de Kempstraat.

Rood

Omar zit iets meer dan 2 jaar later in zaal E2 tegenover de Haagse politierechter. Hij is nog niet zo lang uit de gevangenis, waar hij 10 maanden heeft gebivakkeerd na een akkefietje met vuurwapens en bedreiging van politieagenten. Politierechter Meessen: ‘We gaan terug naar januari 2022. De politie beschrijft heel gevaarlijk rijgedrag. U rijdt meer dan 100 kilometer in de binnenstad van Den Haag.’ Nou dat valt wel mee, zegt Omar. ‘60 of 70 of zo.’ ‘En u reed tegen het verkeer in. En 2 keer door rood.’ Omar: ‘Dat kan ik mij niet meer herinneren’. De rechter: ‘Waarom deed u dat?’ Omar: ‘Ik wou gewoon wegkomen.’ Omar komt niet weg. Hij wordt in de Kempstraat aangesproken en aangehouden. En dan blijkt dat zijn rijbewijs al sinds april 2021 ongeldig is. ‘Was dat de reden waarom u ervandoor ging?’, vraagt de rechter. Omar: ‘Ja, dat kan.’ Omar zou tijdens de achtervolging ook tegen een bestelbusje zijn gereden. Omar: ‘Dat is niet gebeurd, want dan zou ik zijn gestopt’. ‘Midden in een achtervolging?’, vraagt de rechter verwonderd. ‘Dat lijkt mij nou juist een reden om níet te stoppen.’ 

Boos

Omar wil na zijn aanhouding op 29 januari niet meewerken aan een bloedproef en een drugstest. ‘De politie zegt dat u heel opgefokt deed en zij vermoedden dat u pillen had geslikt’, merkt de politierechter op. ‘Ik ben tegen drugs, die gebruik ik niet’, antwoordt Omar. Een dag later wil Omar weer niet meewerken aan een bloedproef (dat laatste wordt hem niet verweten – ‘een fout’, zegt de officier van justitie) als agenten hem op een snorfiets aantreffen en naar een politiebus brengen. Omar: ‘De agenten die mij de dag daarvoor hadden aangehouden wilden me pesten. Ik had niks misdaan. Ik hield me aan de regels.’ Hij scheldt ze de huid vol. De agenten zijn homo’s en hebben kanker dit en kanker dat. ‘Je kankermoeder is een hoer’, en meer van het fraais dat agenten dagelijks naar hun hoofd geslingerd krijgen. Omar zegt zich niet te kunnen herinneren dat hij de agenten heeft uitgescholden. (In 2020 en 2021 is hij daarvoor al eens veroordeeld.) ‘Maar als ik boos ben zeg ik weleens dingen die ik niet meen.’

Stiekem

Omar zit in de proeftijd van een voorwaardelijke gevangenisstraf (hij kreeg in mei 2023 15 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk) en daarvoor moet hij zich iedere week melden bij de reclassering en zal hij worden behandeld bij het centrum voor ambulante ggz De Waag. Hij heeft een Wajong-uitkering en doet aan kickboksen. Zijn toekomst? Omar: ‘Ik wil op een vrachtwagen rijden, maar dan moet ik wel eerst mijn gewone rijbewijs terugkrijgen. De psycholoog heeft geschreven dat ik mijn rijbewijs over een jaar terug mag.’ Hij is iedere maand een hoop geld kwijt aan zijn zus, vertelt Omar de rechter, want het was haar Mercedes die hij in de prak heeft gereden. ‘Ik had de auto stiekem gepakt’. Voordat de officier van justitie vertelt wat Omar aantoonbaar heeft misdaan en welke straf hij daarvoor verdient, wil Omar nog wel 1 ding kwijt: ‘Ik wil echt niet terug naar de gevangenis. Dan verlies ik mijn huis, want mijn broer heeft mijn huur betaald. Als ik weer de gevangenis inga, dan helpt hij mij niet meer. Ik heb liever een boete of ik ga werken.’

Leed

Officier van justitie Benguedda wil Omar wel aan een boete helpen, maar een taakstraf vindt hij niet passen bij de zwaarte van de verkeersmisdragingen. Alles wat Omar wordt verweten (100 kilometer per in de stad, door rood rijden, rechts passeren en tegen het verkeer in rijden, een aanrijding veroorzaken en doorrijden, rijden zonder geldig rijbewijs, niet meewerken aan een bloedproef en belediging van politieagenten) vindt de officier van justitie bewezen. ‘Het is een geluk bij een ongeluk dat er alleen blikschade was. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als iemand op de verkeerde tijd en op de verkeerde plek de straat was overgestoken of wat fietsers had kunnen overkomen. Het leed was niet te overzien geweest.’ Dat Omar niet wilde meewerken aan een bloedproef en een drugstest kan volgens de officier alleen maar betekenen dat hij onder de drugs achter het stuur zat. Voor alles wat hij op 29 en 30 januari in Den Haag heeft uitgevreten, verdient Omar daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken, een geldboete van 2.500 euro en zou hij 2 jaar geen auto mogen rijden.

Buitenproportioneel

Omars advocaat L‘Homme kan ‘kort zijn’: Omar heeft gedaan wat hem wordt verweten, afgezien van het verlaten van de plaats van de aanrijding. Omar was zich niet bewust van een aanrijding met een busje en de politie zegt er in het dossier ook niets over. De raadsman mag dan erkennen dat Omar fout zat, de strafeis vindt hij ‘buitenproportioneel’. Advocaat L‘Homme: ‘In de regel worden voor dit soort feiten geldboetes en taakstraffen opgelegd. Ik weet dat mijn cliënt eerder is veroordeeld, maar dat rechtvaardigt geen gevangenisstraf.’ De zaak heeft volgens hem erg lang op de plank gelegen en bovendien is Omar in 2023 tot een lange gevangenisstraf veroordeeld waarbij deze zaak meegenomen had kunnen worden. Als dat was gebeurd, zou Omar volgens de raadsman waarschijnlijk dezelfde lange straf hebben gekregen. Daarom zou de Haagse politierechter vandaag Artikel 9a moeten toepassen (wel schuldig, geen straf). Als politierechter Meessen daar anders over denkt, dan zou zij zich volgens de raadsman moeten realiseren dat Omar zich sinds zijn vrijlating netjes meldt bij de reclassering en voor psychische hulp naar De Waag zal gaan. ‘Er hangt hem een forse voorwaardelijke gevangenisstraf boven het hoofd.’ 

Werken

Na kort beraad met de griffier komt politierechter Meessen tot de slotsom dat Omar zich schuldig heeft gemaakt aan alle feiten die hem worden verweten, behalve het verlaten van de plek van de aanrijding. De politie heeft niets opgeschreven over een klap en Omar weet van niets. De officier wil dat Omar de cel ingaat, de advocaat vindt desnoods een voorwaardelijke taakstraf op zijn plaats. Politierechter Meessen kiest de gulden middenweg. De rechter: '9a gaat te ver, de feiten zijn daarvoor te ernstig. Voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs zou ik volgens de richtlijnen alleen al een gevangenisstraf kunnen opleggen van 2 weken. Dat ga ik nu niet doen, want dat vind ik een beetje onzinnig. U hebt net in de gevangenis gezeten en bent bezig op te krabbelen. Maar ik geef u wel een zware taakstraf van 120 uur. En u krijgt ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van een 1 jaar.' De politierechter heeft koud uitspraak gedaan, of raadsman L'Homme meldt dat Omar niet in beroep gaat. 'Ik denk dat ik het hier ook bij hou', reageert officier Benguedda. 'Dan gaat u dus werken', besluit de rechter.

* Dit is niet zijn echte naam.

Lees hier meer Op de rol-verhalen.

Categorieën: Rechten

5 t/m 7 april: Rechtspraaksystemen niet bereikbaar

7 maart 2024 - 12:00am
Onderhoud start vrijdagavond 5 april om 20.00 uur

Vanaf vrijdagavond 5 april tot en met zondag 7 april zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer Mijn Rechtspraak, het uitsprakenregister, formulieren en registers niet beschikbaar zijn. Uitzondering is rechtspraak.nl. De website blijft wel beschikbaar. 

De werkzaamheden starten op vrijdagavond om 20.00 uur en duren tot zondagavond 23.59 uur. Voor gedetailleerde informatie over welke systemen en diensten niet beschikbaar zijn, zie: onderhoud en storingen.

Uitwijkmogelijkheden

Is het voor u noodzakelijk om in deze periode stukken in te dienen? Kijk voor uitwijkmogelijkheden op de pagina Wat te doen bij onderhoud en storingen.

Als u hier nog aanvullende vragen over heeft, dan kunt u via XFacebook of Instagram contact met ons opnemen. Indien nodig verstuurt de Rechtspraak via X informatie over de stand van zaken. 

Op werkdagen kunt u ook bellen met het Rechtspraak Servicecentrum: 088 361 61 61. Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Categorieën: Rechten

Digitaal procederen in belastingzaken: ‘kleine voorbereiding, meer tijdwinst en gemak’

7 maart 2024 - 12:00am

Sinds begin december 2023 procedeert het gemeentelijk belastingkantoor Twente digitaal via het webportaal Mijn Rechtspraak. Juristen Dirk Prook en Marit Boschman zijn er blij mee, zeker nu ze momenteel veel WOZ-beroepschriften te behandelen hebben. 'Het webportaal werkt eenvoudig, het bespaart tijd en je hebt altijd het meest actuele dossier binnen handbereik. Ons eigen werkproces hebben we nauwelijks hoeven aan te passen op deze digitale manier van procederen.'

Het gemeentelijk belastingkantoor (GB) Twente verzorgt voor 10 gemeenten het heffen en innen van gemeentelijke belastingen. Daarbij horen ook de beroepsprocedures als burgers het niet eens zijn met de besluiten op hun bezwaar. Toen Marit bijna een jaar geleden deze taak op zich nam, zag ze de stapels enveloppen met dubbel geprinte processtukken die naar de rechtbank en het gerechtshof gingen. 'Kan dat niet digitaal?' schrok ze. Zij en haar collega Dirk zijn dan ook blij verrast dat die digitale mogelijkheid er nu is. 'Dat bespaart veel tijd. Ook geeft het webportaal een goed overzicht van wat je hebt ingediend en wat er in het dossier zit. Dat scheelt weer een telefoontje naar de rechtbank om te checken of ze alles ontvangen hebben', legt Dirk uit.

Onderling afspraken maken

Een opleiding om met het webportaal te werken is volgens Dirk niet nodig. 'Het portaal werkt zo vanzelfsprekend. Dat kan niet fout gaan. Het is een digitale brievenbus en zo gebruiken we het ook naast ons eigen kantooradministratiesysteem.' Marit: Natuurlijk moet je vooraf wel iets regelen en met je eigen team werkafspraken maken. Daar hebben we in totaal misschien een halve dag aan besteed. Zo gebruiken we voor de notificaties 1 mailadres waar Dirk en ik allebei toegang toe hebben. Dan weet je zeker dat je alle berichten ziet.' Dirk: 'In plaats van de binnengekomen papieren stukken te scannen, hoeven we nu de stukken alleen te downloaden. Daarna slaan we ze op in ons eigen systeem en behandelen we ze verder zoals we gewend zijn. De weg terug is nog gemakkelijker: pdf-bestanden van verweerschriften en bijlagen slepen, uploaden en verzenden.'

Nu al veel gewonnen

De juristen vinden het webportaal voldoende functioneel. Marit: 'Natuurlijk zijn er wat dingen die makkelijker kunnen, maar dat zijn geen halszaken. Zo zou het handig zijn als je in 1 keer voor al je bijlagen kunt aangeven wat de documentsoort is, bijvoorbeeld: gedingstuk.' Dirk: 'Of dat je ook bij 'ontvangen berichten' meerdere ontvangen stukken kunt selecteren om in 1 keer te downloaden. Dat zou nog meer tijdswinst opleveren. Maar voor nu hebben we ook al veel gewonnen.'

Digitale Toegang

Digitaal procederen in belastingzaken is onderdeel van Digitale Toegang van de Rechtspraak. Hiermee realiseert de Rechtspraak eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

'Digitaal werken in kort geding is vooral prettiger werken'

28 februari 2024 - 12:00am
Digitaal procederen in kort geding handel en familie bij rechtbank Rotterdam

‘Op LinkedIn zag ik de oproep van een Rotterdamse voorzieningenrechter: wie is de eerste die digitaal een kort geding indient? Dat werd ik dus’, vertelt Jeanne Post, senior procesondersteuner bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Via het webportaal Mijn Rechtspraak kunnen advocaten sinds 16 oktober 2023 digitaal procederen in kort geding handel en familie bij de rechtbank Rotterdam.

Voor Jeanne was Mijn Rechtspraak niet helemaal nieuw. Ze gebruikte het webportaal al eerder voor het indienen van beslagrekesten. 'Toen ik vlak na het LinkedIn-bericht een kort geding-dossier kreeg, hoefde ik er niet lang over na te denken. Digitaal werken is anders werken, en ik vind het vooral prettiger werken. Mijn Rechtspraak werkt gemakkelijk en snel. Daarnaast heb je overal en altijd inzicht in het digitale dossier. Het bespaart ook veel papier en bovendien tijd, denk aan de koerier of de post om stukken te sturen. Maar ook het vonnis ontvang je sneller.'

Verbeterpunt: kort bericht sturen

Voor nog meer tijdsbesparing ziet Jeanne een verbeterpunt. 'Eenvoudig een kort bericht naar de rechtbank sturen via het webportaal, dat zou een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld om een toelichting te sturen of een vraag. Nu gaat dat namelijk via het uploaden van een pdf-bestand en dat is best omslachtig.' Aan deze veelgehoorde wens gaat de Rechtspraak de komende maanden invulling geven. Daarnaast wil Jeanne benadrukken dat de mondelinge behandeling van het kort geding gewoon in de zittingszaal plaatsvindt. 'Sommige advocaten denken dat volledig digitaal procederen betekent dat er een online zitting is. Maar alleen de communicatie en de uitwisseling van stukken gaat digitaal.'

Tip: handig inloggen met de Advocatenpas-app

De Rechtspraak streeft ernaar dat advocaten vanaf 6 mei 2024 ook bij de andere rechtbanken digitaal kunnen procederen in kort geding handel en familie. Jeannes tip is om de Advocatenpas-app te gebruiken. 'Dat is handig inloggen. Je hebt geen gedoe met de reader en codes. Je telefoon heb je toch altijd bij je.' Ook de handleidingen op de website (pdf, 684,8 KB) vindt ze een uitkomst om snel wegwijs te raken in Mijn Rechtspraak. 'Verder is het goed om van tevoren te bedenken hoe je binnen je kantoor de bedrijfsvoering regelt. Door in Mijn Rechtspraak een mailadres op te geven van een gezamenlijke mailbox in plaats van steeds het mailadres van individuele advocaten, kan er direct actie worden ondernomen als er nieuwe berichten of stukken klaar staan in het webportaal.'

Digitale Toegang

Digitaal procederen in kort geding handel en familie is onderdeel van Digitale Toegang van de Rechtspraak. Hiermee realiseert de Rechtspraak eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

Extern onderzoek naar aanleiding van mogelijk onrechtmatig handelen rechter

19 februari 2024 - 12:00am

De Raad voor de rechtspraak laat een extern onderzoek uitvoeren naar aanleiding van het mogelijk onrechtmatig handelen door een rechter, tevens leidinggevende, bij het gerechtshof Den Haag. De Raad wil met het onderzoek uitsluiten dat deze werkwijze ook bij andere gerechten is toegepast.

Bij het gerechtshof Den Haag is aan het licht gekomen dat een rechter, tevens leidinggevende, mogelijk onrechtmatig heeft gehandeld in een aantal uitspraken tot niet-ontvankelijkverklaring na in 2022 en 2023 gehouden strafrolzittingen. In 43 strafzaken op strafrolzittingen zijn, na enkelvoudige behandeling door één rechter, meervoudige uitspraken tot niet-ontvankelijkverklaring en enkele processen-verbaal opgesteld alsof er een behandeling en uitspraak van drie rechters aan waren voorafgegaan. De andere twee vermelde rechters hadden echter niet deelgenomen aan de zitting of de uitspraak en hadden de uitspraak niet ondertekend. Hun namen waren onderaan de uitspraak vermeld onder de toevoeging dat zij buiten staat waren om de uitspraak te ondertekenen. Deze twee rechters waren hier niet van op de hoogte. De uitspraak was – behalve door de griffier - alleen ondertekend door de rechter die de zaak had behandeld. Deze werkwijze is mogelijk in strijd met de wet en gaf een onjuiste voorstelling van zaken.

Het gerechtshof heeft van deze mogelijk onrechtmatige werkwijze melding gemaakt bij de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad, belast met toezicht op het functioneren van rechters. Daarnaast is – op grond van artikel 162 Wetboek van Strafvordering –melding gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Categorieën: Rechten

Digitaal gemeenschappelijk verzoek echtscheiding indienen bij alle rechtbanken mogelijk

5 februari 2024 - 12:00am

Voor advocaten is het vanaf vandaag mogelijk om digitaal te procederen in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen via het beveiligde webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Dit kan vanaf vandaag bij alle rechtbanken. Om te zorgen dat het digitaal indienen soepel verloopt voor u en ons, vraagt de Rechtspraak u om verzoeken alleen in te dienen bij de voor u gebruikelijke rechtbank. 

Toegang via ‘Mijn Rechtspraak’

Het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding kan eenvoudig via het webportaal 'Mijn Rechtspraak'. Daarmee wordt de toegang tot de Rechtspraak eenvoudiger gemaakt voor procespartijen. Advocaten loggen in via 'Mijn Rechtspraak' met de Advocatenpas (app). Wilt u meer weten over digitaal procederen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over digitaal procederen bij de Rechtspraak.

Voordelen digitaal procederen

Door via 'Mijn Rechtspraak' digitaal te communiceren, staan alle stukken in een digitaal dossier bij elkaar. Dossiers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk worden ingezien. De ontvangst van ieder stuk (of set stukken) wordt digitaal bevestigd. Zo heeft u als advocaat overzichtelijk al uw dossiers op één plek en communiceert u papierloos met de rechtbank.

Meer informatie en contact

Meer informatie over digitaal procederen in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen vindt u op de pagina rechtspraak.nl/echtscheiding-digitaal. Heeft u vragen over de werking van het webportaal? Neem dan contact op het met Rechtspraak Servicecentrum

Categorieën: Rechten

Raad voor de rechtspraak kritisch over wetsvoorstel om langdurig zieke werknemers eerder te kunnen vervangen

18 januari 2024 - 12:00am
Wetsvoorstel biedt geen oplossing voor problemen rondom langdurige arbeidsongeschiktheid

De Raad voor de rechtspraak is in een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies (pdf, 223,5 KB) kritisch over een wetsvoorstel dat het voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) mogelijk maakt om werknemers eerder te vervangen. Het wetsvoorstel heeft als doel dat mkb-bedrijven meer ruimte krijgen om langdurig zieke werknemers na hun eerste ziektejaar niet meer te laten re-integreren binnen het eigen bedrijf. De Raad is van mening dat dit wetsvoorstel de problemen voor kleine werkgevers rondom langdurige arbeidsongeschiktheid niet oplost, maar juist zorgt voor een toename van conflicten tussen werkgever en een zieke werknemer. Ook kan het de re-integratie van een zieke werknemer belemmeren. 

Twee sporen

De Raad onderkent dat kleinere werkgevers de huidige loondoorbetalings- en re-integratieverplichtingen als zwaar kunnen ervaren. Toch is de Raad er niet van overtuigd dat het wetsvoorstel die situatie verbetert. Het wetsvoorstel maakt het voor mkb-bedrijven mogelijk om zich vanaf het tweede ziektejaar volledig te richten op de re-integratie van een zieke werknemer bij een andere werkgever. Er vindt dan geen re-integratie meer plaats binnen het eigen bedrijf. Dit zogenoemde tweede spoor moet ondernemers, en ook de zieke werknemer, meer zekerheid bieden over de toekomst. 

Complex

Het afsluiten van het eerste spoor - waarbij nog gewerkt wordt aan terugkeer van de werknemer bij dezelfde werkgever - is in het wetsvoorstel in te strakke termijnen gegoten en de vereisten zijn voor kleine werkgevers te complex en belastend. Dat de werkgever hierdoor eerder duidelijkheid krijgt over het definitief vervullen van de arbeidsplaats lijkt van beperkte toegevoegde waarde. Dit omdat die arbeidsplaats nu ook al flexibel kan worden ingevuld. Het wordt volgens de Raad ook niet aantrekkelijker om personeel in vaste dienst te nemen, zoals het wetsvoorstel beoogt. Een werkgever moet namelijk nog altijd twee werknemers betalen voor één arbeidsplaats. 

Belastend

Voor de werknemer ziet de Raad helemaal geen voordelen om mee te werken aan de afsluiting van het eerste spoor, terwijl zijn of haar instemming (of die van het UWV) wel verplicht is om naar het tweede spoor over te kunnen stappen. De werknemer kan in een vroeg stadium (al in de 38e ziekteweek) geconfronteerd worden met het verzoek om bij een andere werkgever te re-integreren. Dat kan erg belastend zijn voor een werknemer die herstellende is van bijvoorbeeld long-covid of een andere langdurige ziekte. 

Meer procedures

De Raad denkt daarom dat het wetsvoorstel voor een toename van conflicten tussen werkgevers en werknemers over de re-integratie-inspanningen van de werkgever zorgt, wat niet bijdraagt aan een succesvolle re-integratie. De Raad verwacht dat deze conflicten vervolgens zullen leiden tot meer complexe gerechtelijke procedures.

Lees hier (pdf, 223,5 KB) het volledige wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak.

Categorieën: Rechten

‘Blijf altijd investeren in de rechtsstaat’

11 januari 2024 - 12:00am
Voorzitter Raad voor de rechtspraak pleit nauwere samenwerking tussen instituties en organisaties die de rechtsstaat gezamenlijk vormgeven

‘De rechtsstaat is niet opeens minder nodig als het economisch minder goed gaat.’ Dit stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. Het is volgens Naves noodzakelijk dat de instituties die de kern vormen van de democratische rechtsstaat een robuuste en stabiele begroting hebben én houden. Daarnaast zijn extra investeringen nodig om de toegang tot het recht te vergroten en versterken, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen zich beter gehoord voelen.

Financiële stabiliteit is voor de Rechtspraak een vereiste om door te kunnen gaan met ontwikkelingen die een lange adem vergen, zoals ontwikkelingen op het gebied van innovatie en digitalisering. Maar bijvoorbeeld ook voor het opzetten van nieuwe vormen van rechtspraak, zoals de wijkrechtspraak die in steeds meer steden wordt geïntroduceerd. 

Lange termijn

Naves doet zijn oproep in een tijd waarin er grote maatschappelijke discussie is over thema’s als bestaanszekerheid, wonen, klimaat en immigratie. Tegelijkertijd is er ook sprake een afkoelende economie. Naves: ‘De roep om oplossingen klinkt hard (…). Maar we weten ook dat het vinden van oplossingen complex en kostbaar is.’ Hij waarschuwt om winst op korte termijn te verkiezen boven investeringen waarvan het effect vaak pas later zichtbaar is, zoals in de rechtsstaat.

Extra investeringen

Naast een robuuste financiering pleit de voorzitter van de Raad ook voor noodzakelijke, extra investeringen om de rechtsstaat de verbeteren. Bijvoorbeeld om de aanbevelingen uit het reflectierapport van familie- en jeugdrechters in praktijk te brengen en om de torenhoge werkdruk binnen de Rechtspraak aan te pakken. Het zijn volgens Naves investeringen die er uiteindelijk toe leiden dat mensen zich beter gehoord voelen en waardoor de toegang tot de rechter wordt vergroot. Naves: 'Hetzelfde geldt voor ons pleidooi om de al ingezette daling van de griffiekosten voort te zetten en zorg te dragen voor adequate rechtsbijstand voor mensen die het niet breed hebben. Zodat je portemonnee niet bepaalt hoeveel recht je hebt op rechtvaardigheid.'

Samenwerking

In zijn toespraak hield Henk Naves ook een warm pleidooi voor nauwere samenwerking tussen instituties en organisaties die de rechtsstaat gezamenlijk vormgeven. Het gaat om samenwerking die verder gaat dan tot nu toe meestal gebruikelijk is binnen de trias politica en individuele organisatiebelangen overstijgt, zonder daarbij de onpartijdige en onafhankelijke rol van de Rechtspraak uit het oog te verliezen. Iets wat volgens Naves in de praktijk al dagelijks gebeurt. Bijvoorbeeld bij de eerder genoemde wijkrechtspraak, maar ook bij de inzet van schuldenfunctionarissen die in rechtbanken mensen met problematische schulden in contact brengen met de schuldhulpverlening van hun gemeente. Naves: 'Het zijn voorbeelden waarbij we gebruikmaken van het beste dat ieder van ons kan geven aan de samenleving.'

Volledige nieuwjaarstoespraak Henk Naves

Categorieën: Rechten

Indienen gemeenschappelijk verzoek echtscheiding? Graag digitaal!

9 januari 2024 - 12:00am

Het is voor advocaten vanaf 5 februari mogelijk om digitaal te communiceren in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen via het beveiligde webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Vanaf 6 november 2023 was dat al mogelijk bij de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Midden-Nederland, Limburg en Overijssel (locatie Almelo). Vanaf 5 februari is dat ook mogelijk bij de andere rechtbanken. Om te zorgen dat het digitaal indienen soepel verloopt voor u en ons, vraagt de Rechtspraak u om verzoeken alleen in te dienen bij de voor u gebruikelijke rechtbank. 

Toegang via ‘Mijn Rechtspraak’

Het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding kan eenvoudig via het webportaal 'Mijn Rechtspraak'. Daarmee wordt de toegang tot de Rechtspraak eenvoudiger gemaakt voor procespartijen. Advocaten loggen in via 'Mijn Rechtspraak' met de Advocatenpas (app). Wilt u meer weten over digitaal procederen? Bekijk alvast de veelgestelde vragen over digitaal procederen bij de Rechtspraak.

Voordelen digitaal communiceren

Door via ‘Mijn Rechtspraak’ digitaal te communiceren staan alle stukken in een digitaal dossier bij elkaar. Dossiers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk worden ingezien. De ontvangst van ieder stuk (of set stukken) wordt digitaal bevestigd. Zo heeft u als advocaat overzichtelijk als uw dossiers op één plek en communiceert u geheel papierloos met de rechtbank.

Digitale Toegang

Digitaal communiceren in gemeenschappelijke verzoeken echtscheidingen is onderdeel van Digitale Toegang van de Rechtspraak. Hiermee realiseert de Rechtspraak eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

Digitaal procederen in alle belastingzaken vanaf vandaag mogelijk

4 december 2023 - 12:00am

Burgers, organisaties en juridische professionals (zoals advocaten en belastingadviseurs) kunnen vanaf vandaag digitaal procederen in alle belastingzaken bij alle rechtbanken en gerechtshoven. Digitaal procederen biedt een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’ logt u in en  heeft u altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende berichten.

Toegang via webportaal ‘Mijn Rechtspraak’

Via het beveiligde webportaal 'Mijn Rechtspraak' is digitaal procederen mogelijk in alle belastingzaken. Procespartijen en -vertegenwoordigers loggen in via ‘Mijn Rechtspraak’ met DigiD (voor burgers); eHerkenning (voor organisaties, belastingadviseurs en andere juridische professionals) of met de Advocatenpas (voor advocaten). Via inloggen digitale diensten Rechtspraak kunt u meer informatie lezen over de mogelijkheden om toegang te krijgen tot de digitale diensten van de Rechtspraak.

Digitale Toegang

Digitaal procederen in belastingzaken is onderdeel van digitalisering binnen de Rechtspraak. De Rechtspraak realiseert de komende jaren eenvoudige digitale toegang voor alle rechtzoekenden en hun procesvertegenwoordigers in de rechtsgebieden civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maar wordt op enig moment verplicht voor juridische professionals.

Categorieën: Rechten

‘Heroverweeg wetsvoorstel handhaving sociale zekerheid’

9 november 2023 - 12:00am
Raad voor de rechtspraak waarschuwt: samenhang met andere nieuwe wetgeving ontbreekt

De Raad voor de rechtspraak heeft grote zorgen over de kwaliteit van het wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid. De samenhang met alle andere lopende wetsvoorstellen op hetzelfde terrein ontbreekt, wat mogelijk negatieve gevolgen kan hebben. In een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies roept de Raad het demissionaire kabinet daarom op om het huidige wetsvoorstel te heroverwegen. 

Nut en noodzaak

Het wetsvoorstel moet het voor uitvoeringsorganisaties mogelijk maken om beter passende sancties op te leggen bij handhaving rondom (onder andere) uitkeringen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in een vroeg stadium op het voorontwerp van de wet gereageerd en aangestipt dat niet duidelijk wordt waarom het huidige stelsel van maatregelen en boetes niet meer voldoet. Ook stelde de CRvB vragen over nut en noodzaak van een bestuurlijke boete en of het wel wenselijk is dat een uitvoeringsinstantie verantwoordelijk is voor het zowel het verstrekken als het handhaven van uitkeringen. In het wetsvoorstel wordt op deze kritiek nauwelijks ingegaan. 

Terugvordering

Nu zet dus ook de Raad voor de rechtspraak vraagtekens bij het wetsvoorstel. Zo is de terugvordering van te veel ontvangen bedragen aan uitkering of onterecht verstrekte uitkeringen niet in het wetsvoorstel opgenomen. Dat is opmerkelijk, omdat terugvorderen wel wordt gezien als een belangrijk onderdeel van handhaving. Dit onderwerp wordt geregeld in een ander (initiatief)wetsvoorstel, namelijk het wetsvoorstel Maatwerk bij terugvordering. Deze ontbrekende samenhang verbaast de Raad en is exemplarisch voor de zorgen van de Raad dat consistentie ontbreekt. Dat er op het terrein van sociale zekerheid verschillende wetsvoorstellen worden gepresenteerd die passen in de wens om meer 'menselijke maat' te hanteren bij uitvoering van wetgeving, juicht de Raad toe. Maar het grotere geheel is onvoldoende in beeld en bestaande regelgeving is uit het oog verloren. Ook vraagt de Raad zich af of deze wetsvoorstellen niet beter in één voorstel kunnen worden opgenomen.

Toelichtingsgesprek

Tot slot heeft de Raad ook aarzelingen over het zogenoemde toelichtingsgesprek dat in het wetsvoorstel wordt voorgesteld. Voordat een uitvoeringsorganisatie een besluit neemt over het opleggen van een sanctie, wordt de betrokkene uitgenodigd voor een toelichtingsgesprek. In het wetsvoorstel geldt een uitzondering voor boetes onder de 340 euro, vermoedelijk ingegeven omdat een toelichting bij een 'laag' bedrag niet nodig is. Alleen: voor iemand in de bijstand is dit doorgaans een hoog, mogelijk niet op te hoesten bedrag. Bovendien is een gesprek van belang om geschillen te voorkomen en bij te dragen aan vertrouwen in de overheid. Wat de Raad betreft zou er een plicht voor uitvoeringsorganisaties moeten zijn om uitkeringsgerechtigden vooraf actief en zorgvuldig voor te lichten over hun rechten en plichten. Zo kan voorkomen worden dat uitkeringsgerechtigden hun verplichtingen niet nakomen, en is ook een toelichtingsgesprek achteraf niet nodig. 

Categorieën: Rechten

Gemeenschappelijk verzoek echtscheiding indienen? Graag digitaal!

6 november 2023 - 12:00am
Voor advocaten is het vanaf vandaag mogelijk om digitaal te procederen in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen via het beveiligde webportaal ‘Mijn Rechtspraak’. Dit kan bij de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Midden-Nederland en Limburg. Vanaf 5 februari 2024 is het ook mogelijk om bij de andere rechtbanken digitaal te procederen in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen. Om te zorgen dat het digitaal indienen soepel verloopt voor u en ons, vraagt de Rechtspraak u om verzoeken alleen in te dienen bij de voor u gebruikelijke rechtbank. Toegang via ‘Mijn Rechtspraak’

Het indienen van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding kan eenvoudig via het webportaal 'Mijn Rechtspraak'. Daarmee wordt de toegang tot de Rechtspraak eenvoudiger gemaakt voor procespartijen. Advocaten loggen in via 'Mijn Rechtspraak' met de Advocatenpas (app). Wilt u meer weten over digitaal procederen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over digitaal procederen bij de Rechtspraak.

Voordelen digitaal procederen

Digitaal procederen via 'Mijn Rechtspraak' biedt als voordeel dat alle stukken in een digitaal dossier bij elkaar. Dossiers kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk worden ingezien. De ontvangst van ieder stuk (of set stukken) wordt digitaal bevestigd. Zo heeft u als advocaat overzichtelijk al uw dossiers op één plek en communiceert u papierloos met de rechtbank.  

Meer informatie en contact

Meer informatie over digitaal procederen in gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheidingen vindt u op de pagina rechtspraak.nl/echtscheiding-digitaal. Heeft u vragen over de werking van het webportaal? Neem dan contact op het met Rechtspraak Servicecentrum

Categorieën: Rechten

Pagina's