U bent hier

Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)

Wet van 6 juli 2000, houdende regels inzake de bescherming van persoonsgegevens (Wet bescherming persoonsgegevens)

http://wetten.overheid.nl/BWBR0011468/

Vernietigen, bewaren en datalekken

Inleiding

De invoering van de Wet datalekken per 1-1-2016 heeft tot consequentie dat overheden nog zorgvuldiger met vernietiging van persoonsgegevens om moeten gaan dan ze mogelijkerwijs al deden (of niet). Bij overheden is in dat geval niet alleen rekening te houden met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP), maar ook met de Archiefwet 1995 (AW95). Beschrijft de eerste vooral wat wel en niet mag met persoonsgegevens, de laatste beschrijft in het geval van bewaring en vernietiging van informatie de toe te passen instrumenten, de verantwoordelijkheden en de manier van documenteren.

Aan de hand van stellingen wordt op deze pagina de relatie tussen het onderdeel datalekken van de WBP en de AW95 weergegeven. Beide vullen elkaar mooi aan.

Informatiemodel:

Conversie

Volgens de archiefregeling: omzetting of overzetting van gegevens in een ander bestandsformaat. Bestandsformaat is volgens diezelfde regeling de code volgens welke digitale gegevens op een gegevensdrager zijn opgeslagen.

Beveiligen

De technische en organisatorische maatregelen behorende tot het informatiesysteem ter bescherming tegen opzettelijke en niet opzettelijke wijziging, vernietiging of openbaarmaking van informatie.

Datalek

Een datalek is een onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens.

Voorbeelden daarvan zijn te lang bewaren, illegaal vernietigen en niet volgens de Archiefwet vervangen.

Panopticon - de docu over jouw privacy

”IK HEB NIKS TE VERBERGEN HOOR!!"

Ja, dat zeggen wij Nederlanders opvallend vaak.
Maar klopt dat wel?
Filmmaker Peter Vlemmix gaat op zoek naar de staat van privacy in Nederland.
PANOPTICON is een docu van 60 min, die laat zien hoe en waarom jouw privacy onder druk staat.

Zie http://panopticondefilm.nl/

Wat gedachten van mijn kant

Informatiemodel:

E - Geen vervanging

Het is geen vervanging


Actie:

In principe bent u volgens de Archiefwet nu klaar, het proces kan starten. Alleen het is wel aan te raden het besluit dat er geen sprake was van vervanging vast te leggen. Het resultaat van het proces kan namelijk niet achteraf nog als vervanging aangemerkt worden.

Als het wel de bedoeling is op een later tijdstip te gaan vervangen, dan staan de volgende opties open:

Pagina's

Abonneren op RSS - Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)