TY - BOOK T1 - Je hebt wél iets te verbergen; Over het levensbelang van privacy Y1 - 2018 A1 - Maurits Martijn A1 - Dimitri Tokmetzis AB -

Privacy is het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd. In dit boek wordt blootgelegd welke gegevens allemaal worden weggegeven en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

PB - de Correspondent UR - https://kiosk.decorrespondent.nl/collections/boeken/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek?utm_source=artikel&utm_medium=cpc&utm_campaign=zomergesprekkenprivacy N1 -

“Ik heb toch niets te verbergen?”

1. Het gaat er niet om of je wel of niet iets te verbergen hebt, het gaat er ook niet om of de overheid of bedrijven wel of niet te vertrouwen zijn. Het gaat wel om jouw vrijheid. Mensen die weten dat ze misschien bekeken worden, gedragen zich anders dan mensen die weten dat ze niet bekeken worden. Dit conformeren naar gewenst gedrag, beperkt de vrije ontwikkeling van ideeën en ondermijnt daarmee de vrije samenleving.

2. Uit onderzoekTNO-rapport 'Privacybeleving op het internet in Nederland' blijkt dat minstens 15% van de Nederlanders weleens te maken heeft gehad met verlies of diefstal van persoonsgegevens. Door jouw persoonlijke gegevens te beschermen, ben je ook veiliger.

3. “Zeggen dat je het recht op privacy niet belangrijk vindt omdat jij niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je vrije meningsuiting niet belangrijk vindt, omdat je niets te zeggen hebt.” (Dit is een citaat van Edward SnowdenLees het hier nog eens na op de Ask Me Anything van Edward Snowden op Reddit..)

4. Iedereen heeft iets te verbergen. Zou jij je geliefde, werkgever of verzekeraar al jouw sms-jes laten lezen? Laat je foto’s van je kind aan een wildvreemde zien? En geef je onbekenden je pincode of inzicht in je medisch dossier? Vind je het prima als de postbode je brieven eerst leest voordat hij ze in de brievenbus stopt? Je hoeft geen slecht mens te zijn om iets te beschermen te hebben.

5. Jouw gegevens zijn voor anderen vaak veel waard, die ga je toch niet zomaar gratis weggeven? De vraag is daarom niet of je iets te verbergen hebt, maar waarom anderen het van je willen weten. Waarvoor willen ze je gegevens gebruiken? Doen ze dat altijd in jouw belang? En zijn zij daar eigenlijk eerlijk en transparant over?

6. Jouw persoonlijke informatie wordt niet alleen opgeslagen maar ook continu gebruikt. Maar hoe vaak klopt die informatie? Maken overheidsdiensten en bedrijven nooit fouten? Als er een fout wordt gemaakt, mag jij meestal bewijzen dat zij een fout hebben gemaakt. Bij een geweigerde lening is dat nog te overzien. Als je ineens niet meer mag vliegen, wordt het al een stuk vervelender.

(Bron Bits of Freedom)

ER -