U bent hier

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen

TitelArchiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2007
AuteursTeuling, drs. A. J. M. d
Edition2e druk
Pagina's80
Publicatiedatum08/2007
UitgeverStichting Archiefpublicaties
Plaats uitgave's Gravenhage
TaalNL
ISBN Nummer90-71251-19-5
RefMan5756
Samenvatting

Archiefterminologie 2003 - Deze is sinds augustus 2009 vrij te downloaden via de site van Stichting Archiefpublicaties. Een online versie is beschikbaar via de Archiefwiki.

Aantekeningen

Citaat van de site van de KVAN:

"'De nieuwe Archiefterminologie is een belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van de archivistiek. Iedere archivaris zal baat hebben bij het gebruik ervan' (Henny van Schie, werkzaam bij het Nationaal Archief in het Archievenblad van september 2003).

Twintig jaar geleden verscheen het Lexicon van Nederlandse archieftermen. Ontwikkelingen in onze maatschappij en ook buiten onze landsgrenzen leiden echter tot nieuwe visies op het vakgebied van de archivistiek. Nieuwe termen dringen het vakgebied binnen. Van tijd tot tijd moet daarom de terminologie aan de eisen van de tijd worden aangepast.

Om deze reden verscheen in april 2003 een actuele versie van de Lexicon: de Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen. Hierin worden ruim 180 archieftermen gedefinieerd en toegelicht. De opgenomen termen bestrijken alle aspecten van de archivistiek: basisbegrippen, intellectueel beheer, materieel beheer, openbaarheid en archiefwezen. De termen zijn systematisch voorzien van kruisverwijzingen.

De Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen is van belang voor iedereen die zich op enigerlei wijze bezig houdt met archivistiek. Dat kan zijn een vrijwilliger die archieven van een nadere toegang voorziet, een registratuurmedewerker of bedrijfsarchivaris die post inboekt, dossiers vormt en zich bezint op digitale archiefvorming, een informatiemanager, een inventarisator, een inspecteur die toetst op de uitvoering van de wetgeving, betrokkenen bij opleidingen op middelbaar, hoger en wetenschappelijk niveau en de wetenschapsbeoefening zelf.

De auteur van de nieuwe Archiefterminologie, A.J.M. Den Teuling, is begeleid door een Nederlands/Vlaamse redactiecommissie onder inhoudelijke auspiciën van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN). Daarnaast is de inhoudelijke inbreng van het veld onmisbaar geweest bij de totstandkoming van dit werk."
URLhttps://docplayer.nl/5240266-Stichting-archiefpublicaties-archief-terminologie-voor-nederland-en-vlaanderen.html
Citation Keyref_5756

Levenscyclus:

Share/Deel