U bent hier

Archieven bewaren: cultureel investeren in de toekomst

TitelArchieven bewaren: cultureel investeren in de toekomst
PublicatietypeRapport
Publicatiejaar1992
AuteursKlep, P.M.M.
Secondaire titelDiscussienota over selectie en vernietiging van archiefbescheiden ten behoeve van de Rijkscommissie voor de Archieven
Pagina's54
Publicatiedatum09/1992
UitgeverRijkscommissie voor de Archieven
Plaats uitgaveDen Haag
TaalNL
RefMan254
Samenvatting

De overheid selecteert haar eigen archieven, heeft de vernietiging ervan in eigen hand en vernietigt thans op nog nooit geziene schaal. Vemietigingslijsten spelen een essentiële rol in de beheersing van de enorme papiermassa’s. De Rijkscommissie voor de Archieven (RCA), onderdeel van de Raad voor Cultuurbeheer, heeft tot taak erop toe te zien dat het meest waardevolle materiaal wordt bewaard.

Bij het toekennen van grote of geringe waarde aan archivalia dienen twee wettelijk omschreven belangen in het oog gehouden te worden. Men kan allereerst het "blijvend belang" van archivalia voor de overheidsorganen of recht- en bewijszoekenden noemen, in deze nota in zijn totaliteit het "administratief belang" genoemd. In de praktijk wordt dit belang vooral juridisch en administratief-hiërarchisch ingevuld. Onder meer wegens mogelijk vervelende repercussies van ten onrechte vernietigde stukken wordt dit belang zorgvuldig bewaakt en bestaat er een min of meer uitgewerkte selectietheorie en -praktijk.

Aantekeningen

Archieven bewaren betekent : investeringen doen in het cultureel vermogen van de toekomst en aldus bijdragen aan een continu proces van maatschappelijke vorming, identiteitsontwikkeling en zelfreflectie.

Rapport dat een belangrijk aandeel heeft gehad in de discussies rond de PIVOT-methode.

Citation Keyref_254

Informatiemodel:

Share/Deel