U bent hier

Bibliothecarium - Het woordenboek voor bibliothecarissen

TitelBibliothecarium - Het woordenboek voor bibliothecarissen
PublicatietypeWebsite
Publicatiejaar2017
AuteursCallewaert, R.
UitgeveriStoire Services
Plaats uitgaveGent
TaalNL
RefMan10097
Trefwoord(en)bibliotheek, thesaurus, woordenboek
Samenvatting

Van de pagina Over deze site:

In weinig sectoren worden zoveel afkortingen en vakspecifieke termen gebruikt als in de bibliotheeksector. Op deze website is geen begrip te oud, geen term te nieuw en geen afkorting te moeilijk om een verklaring te krijgen. De termen hebben direct of indirect verband met de Vlaamse en bij uitbreiding ook de Nederlandse en internationale bibliotheek- en informatiesector. De begrippen op bibliothecarium zijn niet beperkt tot typische bibliotheekwoordenschat, er worden ook meer algemene begrippen in een bibliotheekcontext toegelicht.

Omdat deze website vooral voor (toekomstige) medewerkers van bibliotheken bedoeld is kon een indeling niet ontbreken. Elke term is in één of meerder rubrieken geklasseerd. De rubriek is mee bepalend is voor de begripsverklaring.

Bibliothecarium kan als een betrouwbaar referentiemiddel helpen om elkaar en de bibliotheekwoordenschat beter te begrijpen. Teksten mogen overgenomen worden mits bronvermelding “© bibliothecarium”.

Aantekeningen

Uitgebreid overzicht van normen, referentiekaders, termen en begrippen uit het bibliotheekwezen, waaronder het conceptuele model uit de Functional Requirements for Bibliographic Records van de IFLA met een de indeling van werk via expressie naar  manifestatie en item. Een model dat mogelijkerwijs  ook bij de beantwoording van de vraag wat is een origineel in het geval van digitale archiefbestanddelen een handvat kan bieden.

URLhttps://web.archive.org/web/*/http://www.bibliothecarium.org/
Citation Keyref_10097

Informatiemodel:

Datum eerste publicatie: 
zondag, 15 januari 2017 - 3:30pm
Share/Deel