U bent hier

De betere byte in de strijd om het gelijk; De betrouwbaarheid van elektronische gegevens als bewijsmiddel in het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse civiele bewijsrecht

TitelDe betere byte in de strijd om het gelijk; De betrouwbaarheid van elektronische gegevens als bewijsmiddel in het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse civiele bewijsrecht
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2010
Auteursvan Stekelenburg, M.
Pagina's272
Publicatiedatum01/2011
UitgeverEburon Academic Publishers
Plaats uitgaveDelft
TaalNL
ISBN Nummer9789059723788
RefMan9449
Samenvatting

Van de site van Eburon:

Dit onderzoek gaat over de betrouwbaarheid van elektronische gegevens in het recht. De westerse samenleving schakelt in hoog tempo over van traditionele media naar elektronische media. Brieven, formulieren, tijdschriften en kranten worden vervangen door elektronische varianten zoals e-mail, chatgesprekken, webformulieren en websites. De toename in gebruik van elektronische gegevens, leidt ertoe dat deze steeds vaker ingezet worden als bewijsmiddel in rechtzaken.

Elektronische gegevens staan aan andere gevaren bloot dan traditionele media, temeer omdat deze gegevens veelal worder verstuurd over het internet. Het is niet altijd duidelijk of degene die de gegevens heeft verzonden ook daadwerkelijk de persoon is die zich als afzender identificeert. Daarnaast is het mogelijk dat derden vertrouwelijke gegevens onderscheppen en eventueel zelfs wijzigingen aanbrengen. Dit roept de vraag op hoe betrouwbaar deze gegevens zijn om rechten en feiten aan te kunnen tonen.

Dit onderzoek probeert meer inzicht te verschaffen in de criteria die zijn ontwikkeld om de betrouwbaarheid van elektronische gegevens als bewijsmiddel vast te kunnen stellen. Hiertoe wordt het bewijsrecht in Nederland, Duitsland en Amerika onderzocht. Geanalyseerd wordt welke criteria zijn aangelegd in wetgeving en welke criteria rechters hanteren om elektronische gegevens te waarderen en een betrouwbaarheidsoordeel te kunnen geven.

Aantekeningen

De toename in gebruik van elektronische gegevens, leidt ertoe dat deze steeds vaker ingezet worden als bewijsmiddel in rechtzaken. Elektronische gegevens staan aan andere gevaren bloot dan traditionele media, temeer omdat deze gegevens veelal worder verstuurd over het internet. Het is niet altijd duidelijk of degene die de gegevens heeft verzonden ook daadwerkelijk de persoon is die zich als afzender identificeert. Daarnaast is het mogelijk dat derden vertrouwelijke gegevens onderscheppen en eventueel zelfs wijzigingen aanbrengen. Dit roept de vraag op hoe betrouwbaar deze gegevens zijn om rechten en feiten aan te kunnen tonen. dat deze slechts in een enkel geval houvast biedt in het geven van een betrouwbaarheidsoordeel van elektronische bewijsmiddelen.

URLhttp://www.eburon.nl/de_betere_byte_in_de_strijd_om_het_gelijk_ebook
Citation Keyref_9449
Share/Deel