U bent hier

De kosten van duurzame digitale toegankelijkheid

TitelDe kosten van duurzame digitale toegankelijkheid
PublicatietypeScriptie
Publicatiejaar2010
AuteursHessling, T.
Publicatiedatum04/2010
UitgeverHogeschool van Amsterdam, (HvA) / Instituut voor Media en Informatie Management (MIM)
Plaats uitgaveAmsterdam
TaalNL
RefMan10203
Samenvatting

De kosten voor het langdurig bewaren en toegankelijk houden van digitaal archief  zullen in de toekomst flink oplopen. Dit heeft onder andere te maken met het onderhoudsgevoelige karakter van digitale informatie en met het feit dat er steeds meer informatie digitaal wordt aangemaakt. Daarnaast wordt ook op grote schaal informatie gedigitaliseerd. 

Aangezien de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor het bewaren van zowel publieke digitale informatie als ons nationale digitale erfgoed zullen erfgoedinstellingen, archiefvormers en in het bijzonder archiefbewaarplaatsen, die worden gefinancierd met overheidsgeld, op termijn geconfronteerd worden met de hoge kosten van duurzame digitale toegankelijkheid. 

Vreemd genoeg is er nog nauwelijks aandacht besteed aan dit probleem en is er hierover bij het  Nederlandse archiefwezen nog weinig bekend. Om te kunnen besparen op de kosten van het duurzaam en toegankelijk bewaren van digitaal archief  moeten alle kosten en alle factoren die de kosten beïnvloeden bekend zijn. Deze kosten kunnen inzichtelijk worden gemaakt met behulp van kostenmodellen. Ook kunnen eventueel kostenberekeningen worden gebruikt als voorbeeld. Wanneer de factoren die de kosten beïnvloeden en kosten van een digitale archiveringssysteem (e-depot) waarmee de duurzaamheid van de digitale objecten kan worden gegarandeerd, in kaart zijn gebracht, kunnen vervolgens maatregelen worden genomen om te besparen op de kosten van duurzame digitale toegankelijkheid.

URLhttps://www.vbds.nl/downloads/pub40.pdf
Citation Keyref_10203
Datum eerste publicatie: 
donderdag, 26 april 2018 - 8:06am
Share/Deel