U bent hier

De uitdaging van grootschalige stelsels voor ketencommunicatie; Over de betekenis van het vakgebied 'Keteninformatisering' in de rechtstaat

TitelDe uitdaging van grootschalige stelsels voor ketencommunicatie; Over de betekenis van het vakgebied 'Keteninformatisering' in de rechtstaat
PublicatietypeDivers
Publicatiejaar2011
AuteursGrijpink, J.H.A.M.
Pagina's20
Publicatiedatum04/2011
Plaats uitgaveDen Haag
TaalNL
RefMan9368
Samenvatting

"Wij leiden vooral op in kleinschalig rationeel denken, of het nu wiskunde, informatiekunde, geneeskunde of rechtswetenschappen betreft. Grootschalige stelsels plaatsen ons daarom in de praktijk voor moeilijke uitdagingen, omdat onze - op rationele concepten. Theorieën en modellen gebaseerde- veronderstellingen en aannames niet realistisch zijn en onze verwachtingen te rooskleurig. Niet verbazingwekkend dus, dat grote ICT-projecten vaak uit de bocht vliegen"

‘Het gaat bij grootschalige problemen dus niet om de kleinschalige werking van de oplossing binnen een bepaald model, maar om wat er bij grootschalige toe passing gebeurt in de concrete werkelijkheid. Uitgangspunt moet dan zijn dat alles wat fout kan gaan, ook daadwerkelijk ergens fout gaat. Gelukkig niet altijd even vaak, en niet altijd met desastreuze gevolgen!
Grootschalige stelsels voor ketencommunicatie moeten wel opgewassen zijn tegen de ergste calamiteiten. Het dominante ketenprobleem moet in ieder geval aangepakt kunnen worden, dat dicteert dus de marsroutel”

Aantekeningen

Afscheidsrede op 14 april 2011 in de Aula van de Universiteit van Utrecht.

"Het gaat bij grootschalige problemen dus niet om de kleinschalige werking van de oplossing binnen een bepaald model, maar om wat er bij grootschalige toe passing gebeurt in de concrete werkelijkheid. Uitgangspunt moet dan zijn dat alles wat fout kan gaan, ook daadwerkelijk ergens fout gaat. Gelukkig niet altijd even vaak, en niet altijd met desastreuze gevolgen! "

"Vaak vergeten we, dat de geldigheid van kennis afhankelijk is van het niveau waarop die is opgedaan."

URLhttp://www.cs.uu.nl/docs/vakken/b1imm/Afscheidrede%20Grijpink.pdf
Citation Keyref_9368

Levenscyclus:

Share/Deel