U bent hier

Digitale dementie; Hoe wij ons verstand kapotmaken

TitelDigitale dementie; Hoe wij ons verstand kapotmaken
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2012
AuteursSpitzer, M.
UitgeverAtlas Contact
Plaats uitgaveAmsterdam / Antwerpen
TaalNL
RefMan9666
Samenvatting

Veel van ons denkwerk is overgenomen door het internet, de computer en de smartphone. Kinderen besteden meer tijd aan sociale media dan ze doorbrengen op school. Studieboek en schoolbord zijn vervangen door iPads, laptops en smartboards.

De gerenommeerde Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer volgt deze ontwikkelingen met grote zorg: ons geheugen verschrompelt. Aan de hand van alarmerende onderzoeken waarschuwt Spitzer op overtuigende manier voor 'digitale dementie'; hoe meer we gebruikmaken van digitale media, hoe meer ons geheugen achteruitgaat. Bovendien veroorzaakt intensief gebruik van digitale media spraak-­ en leerproblemen, aandachtsstoornissen, stress en depressie.

Aantekeningen

Zelf kennis uit bronnen vergaren, de verkregen informatie kritisch bestuderen, overwegen de bronnen van die bronnen te raadplegen, de details van de puzzel samenvoegen tot een betekenisvolle eenheid .. ..  Dat zijn dingen die je zelf moet doen anders leer je het nooit. Deze kennis zal, net als iedere vorm van expertise, deels bestaan uit een groot aantal feitencomplexen, maar zal juist voornamelijk berusten op vertrouwdheid met bronnen en een juiste inschatting van de betrouwbaarheid van die bronnen en nog veel meer. Kortom: kennis moet goed bezonken zijn.

(blz. 17)

URLhttp://www.atlascontact.nl/boek/digitale-dementie/
Originele titelDigitale Demenz
Citation Keyref_9666
Share/Deel