U bent hier

Domein Archiefwet in beeld

Soort: 
Schema

Om discussies over begrippen als archief en archiefwaardig te voorkomen kan als uitgangspunt gelden dat alle informatie die verwerkt wordt in een proces, project of andere activiteit van een organisatie in de context van de overheid (overheidsorgaan, bestuursorgaan) valt binnen de reikwijdte van de Archiefwet 1995.

Niet alle zaken en bijbehorende informatie zijn even belangrijk in de zin van risicovol voor een organisatie of de samenleving. Op basis van risicomanagement kan een aantoonbare keuze gemaakt worden hoe zwaar op records management functionaliteiten (NEN 2082 of NEN-ISO 16175) en records management processen (NEN-ISO 15489) in te zetten zijn.

Grof gezegd en geschat valt zo'n 95% van alle informatie die binnen een overheidsorganisatie wordt verwerkt in het domein van de Archiefwet 1995. Plus minus 10-15 procent daarvan zal voor permanente bewaring in aanmerking komen (must have), voor zo'n 40% - 60% dat op termijn voor vernietiging in aanmerking komt is gezien risico's intensief beheer noodzakelijk (must have en should have). De rest is een kwestie van nice to know en nice to have.

Informatiemodel:

Datum eerste publicatie: 
vrijdag, 29 november 2013 - 9:15am
Share/Deel