U bent hier

End of life (EOL) Labyrinth

Wat is er aan de hand?'t is aofloop'n

Het onderhoud van Drupal 7, de versie van het content management systeem (CMS) waar deze website technisch gezien op gebaseerd is, stopt in november 2023.  Er zijn wel nieuwere versies van Drupal beschikbaar, tegenwoordig versie 10.

Alleen zou dat voor mij weer een migratie betekenen. De vorige migratie was in 2015, toen het onderhoud op Drupal versie 6 stopte. 

OpDrupal zich is een migratie niet erg. Het is als een verhuizing. Het is natuurlijk wel veel werk en tegelijkertijd een goed moment om overbodige rommel op te ruimen. En wat overblijft eventueel  te actualiseren en anders in te richten.

Alleen deze keer is het echt anders. De  onderliggende techniek was al met de komst van Drupal 8 ingrijpend veranderd. Tegenwoordig moeten veel modules geïnstalleerd worden via aparte minder gebruikersvriendelijke toepassingen (composer en SSH). Toepasingen die voor mij tot extra kosten zouden leiden en tegelijkertijd tot een abonnementsvorm met veel beperkingen in opslag en bandbreedte. Met andere woorden een forse achteruitgang.

Bibliografie

Erger is dat de voor mij belangrijke bibliografiemodule is verdwenen en ook niet meer terugkomt. Met deze module kon ik op de site volgens de regels van de kunst een literatuurlijst bijhouden en tegelijkertijd in de teksten via eenvoudige tags en noten verwijzen naar deze literatuur. Voor deze module is geen geschikte vervanging te vinden. In feite een achteruitgang in beschikbare functionaliteiten.

En dus

Sommige dingen moeten leuk blijven. En wanneer dat niet meer gaat dan zijn er keuzes te maken. De kans is daarom groot dat,wanneer ik voor ik eind 2023 niet een niet al te complex alternatief heb gevonden, met tegenzin de stekker uit deze website trek.

Informatiemodel:

Sharte this / Add this: 
Datum eerste publicatie: 
zaterdag, 24 september 2022 - 11:25am
Share/Deel