U bent hier

Hoe groot is groot genoeg? Over archieven en proportionaliteit

TitelHoe groot is groot genoeg? Over archieven en proportionaliteit
PublicatietypeLezing
Publicatiejaar2016
AuteursThomassen, T.
Pagina's22
Publicatiedatum05/2016
TaalNL
RefMan10047
Trefwoord(en)archieven, bureaucratie, bureaucratisme, controle, depersonalisering, informatisering, machinebureaucratie, netwerkbureaucratie, professie, professional, proportionaliteit, standaardisatie, sustainisme
Samenvatting

Hoeveel bureaucratie is bureaucratie genoeg? Door de jaren heen heb ik nieuwsberichten verzameld over regels, rompslomp en overmatig papierwerk, on lineformulieren, checklijsten en scoringslijsten, paarse krokodillen, kwaliteitsborging en toetsdossiers, ambtelijke depersonalisering, cijferfetisjisme en het declaratiecircus in de gezondheidszorg, nutteloze transparantie, niet-significante uitkomsten van studentevaluatiesystemen en computer-says-no-ervaringen, keuzemenu’s, minachting van de professional en technologiemonumentalisme, megalomane bureaucraten, overgedocumenteerde outputsturing en de identificatie van personeel aan de hand van rugnummers, kortom: over de ijzeren kooi van de bureaucratie. Daar wilde ik voor mijn pensioen nog wat mee doen.

Ik ga het vanmiddag met u hebben over de intensieve menshouderij: de doorgeslagen bureaucratie, waar u allemaal last van heeft, ook als u niet bij de UvA werkt. Over wat er tegen te doen valt en welke heroïsche rol de bijdetijdse archivaris daarin zou kunnen spelen. Iets nieuws ga ik u niet vertellen. De literatuur over bureaucratie is even overweldigend als de bureaucratie zelf. Afwijkend is alleen mijn invalshoek. Ik wil de bureaucratie bekijken vanuit een duurzaamheidsperspectief en aan de hand van de sustainistische beginselen.

Aantekeningen

Afscheidsrede als hoogleraar Archiefwetenschap op 13 mei 2016 in Amsterdam

URLhttps://app.box.com/s/pe32ygdxjvrkx7kyyfoh0bn12ycr5thk
Citation Keyref_10047
Datum eerste publicatie: 
dinsdag, 24 mei 2016 - 2:00pm
Share/Deel