U bent hier

Informatie, Van tamtam tot internet

TitelInformatie, Van tamtam tot internet
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2011
AuteursGleick, J.
UitgeverDe Bezige Bij
Plaats uitgaveAmsterdam
TaalNL
ISBN Nummer978 90 234 6617 8
RefMan9570
Samenvatting

Informatie - dat is hét onderwerp van deze tijd. Kon een encyclopedie vijftig jaar geleden nog met een klein lemma volstaan om het begrip ‘informatie’ te beschrijven, nu vergt het hele bladzijden om alleen al het huidige ‘informatietijdperk’ enigszins in kaart te brengen. We verzuipen bijkans in de informatie.

James Gleick, auteur van de internationale besteller Chaos, beschrijft in Informatie uitvoerig de manieren waarop wij in de loop van de tijd met elkaar op afstand hebben leren communiceren, te beginnen met de tamtam, via het boek, de telex, de telefoon, de fax, naar de bits en bites van dit moment. Tegen wil en dank zijn we tegenwoordig allemaal informatie- en communicatie-experts geworden, verslaafd als we zijn aan e-mail en internet, Google, Facebook, blogs en tweets. Zelfs revoluties kunnen via het social network worden gewonnen.
Gleick vertelt zijn verhaal aan de hand van biografieën van sleutelfiguren in de geschiedenis van de informatie, van Morse tot Gödel, van Shannon tot Kolmogorov. Een onmisbaar boek voor iedereen die alles wil weten over de manieren waarop we met elkaar informatie uitwisselen.

Aantekeningen

Buitengewoon interessant boek over informatie en hoe in de loop van de tijd technologische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden boden voor communicatie. Overdaad en mate van toegankelijkheid komen wel aan de orde maar toch ontbreken namen als Dewey en Otlet. Dat is opmerkelijk te noemen omdat dit twee pioniers waren die veel hebben betekend voor de ontwikkeling van structurering en toegankelijkheid van grote massa gegevens. Vanevar Bush komt ook voorbij, zijn memex wordt niet genoemd.

Vertaalde titelThe Information; A History, a Theory, a Flood.
Citation Keyref_9570
Share/Deel