U bent hier

Inzicht in keteninitiatieven

TitelInzicht in keteninitiatieven
PublicatietypeProefschrift
Publicatiejaar2016
AuteursVisser, T.
Uitgever© 2016,T.Visser
Plaats uitgaveUtrecht
TaalNL
RefMan10073
Trefwoord(en)context, fitrelatie, keteninformatisering, keteninitiatief, maatschappelijke keten, niveauvergissing
Samenvatting

Grootschalige ICT-projecten in de publieke sector blijken in veel gevallen meer tijd en geld te kosten dan van tevoren ingeschat en de hoge verwachtingen worden niet altijd waargemaakt. Promovenda Tjitske Visser ontwikkelde een instrument waarmee de slaagkans van dit soort initiatieven in maatschappelijke ketens - ‘keteninitiatieven’ - kan worden ingeschat en vergroot.
Visser onderzocht het succes van grootschalige ICT-projecten in de publieke sector, en factoren die daaraan bijdragen. In haar proefschrift concludeert ze dat een van de redenen voor het falen van keteninitiatieven is dat bestaande methoden en aanpak geen onderscheid maken naar de context van een ICT-project. Dat maakt het onmogelijk om goed in te spelen op de karakteristieken van die context.

COMPLEXITEIT EN WEERBARSTIGHEID
De karakteristieken van maatschappelijke ketens maken dat andere uitgangspunten gelden dan in een kleinschaligere context, zoals in een enkele organisatie. Zo lijken keteninitiatieven alleen te slagen als ze direct bijdragen aan het aanpakken van een maatschappelijke probleem. Ook is een keteninitiatief alleen kansrijk als betrokkenen rekening houden met de complexiteit en weerbarstigheid van de context, in plaats van te proberen deze op te lossen.

SLAAGKANS VERGROTEN
Succesvolle keteninitiatieven kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van maatschappelijke problemen, terwijl het mislukken van een keteninitiatief het probleem zelfs kan vergroten. Er is dus een maatschappelijke noodzaak voor meer geslaagde keteninitiatieven. Het door Visser ontwikkelde instrument houdt rekening met de karakteristieken van maatschappelijke ketens en bevat uitgangspunten om in die context juist te handelen, waardoor het de slaagkans van een keteninitiatief kan inschatten en vergroten.

Aantekeningen

Ontwikkeling van een instrument waarmee de slaagkans van initiatieven in maatschappelijke ketens kan worden ingeschat en vergroot.

Zie ook de pagina over de promotie

URLhttps://dspace.library.uu.nl/bitstream/handle/1874/344171/Visser.pdf
Citation Keyref_10073

Informatiemodel:

Datum eerste publicatie: 
donderdag, 24 november 2016 - 12:00am
Share/Deel