U bent hier

Korte inleiding op de registratuur der rijksadministratie in de 19e eeuw.

TitelKorte inleiding op de registratuur der rijksadministratie in de 19e eeuw.
PublicatietypeReader
Publicatiejaar1971
Auteursde Graaf, M.G.H.A.
Pagina's42
Publicatiedatum09/1971
UitgeverRijksarchiefschool
Plaats uitgaveDen Haag
TaalNL
RefMan303
Trefwoord(en)administratie, agenda, archiefvorming, archivaris, archivist, ordeningsstelsel, registratuur, verbaalstelsel
Samenvatting

Reader gebruikt bij de lessen over de registratuurgeschiedenis bij de administratie van het Rijk aan de Rijksarchiefschool. 

Voorwoord: 
Bij de lessen registratuurgeschiedenis van de 19de eeuw werd tot nu toe gebruik gemaakt van de syllabus Registratuur en Rijksadministratie in de 19de eeuw van mr. A.E.M. Ribberink.
Een noodzakelijk geworden vermindering van het aantal lessen in dit onderdeel bracht met zich mee een herziening en beperking van de in de syllabus te behandelen stof. Op- en aanmerkingen ten aanzien van deze nieuwe opzet en de uitvoering daarvan worden gaarne tegemoetgezien.
Overigens blijft voor meer gedetailleerde studie in deze materie de oor3pronkelijke syllabus, die in vrijwel elk rijks- en gemeentearchief aanwezig zal zijn, aanbevolen.

Bevat in de bijlage (blz. 16-20) een afschrift van het KB 1823 (Koninklijk Besluit 4 september 1823 nr. 7)

Aantekeningen

De archivaris, die zich waagt aan de restauratie van een archief, waarin de orde slechts schetsmatig aanwezig is, neme niet enkel de Handleiding mee, maar realisere zich ook een woord van een achttiende eeuwse archivaris - registrator, dat het structureren van een goed archief een kunst, of, wat bijna hetzelfde is, het produkt van vakkennis en vlijt is: Et sic registratio est ars sive scientia et studium.

"Ist also das Registriren eine Kunst und Fleisz alle Schriften in ein principal Hauptcorpus zu verfassen, dieselbe composite, distincte und methodice zu unterscheiden, aufs beste zu conserviren und dann die argumenta und Innhält in die Verordnete Bücher zu bringen, damit man in alle Fürfällen guten Bericht und Rath daraus haben möge"

Zie blz 14, 15 (herkomst J. Wencker, Apparatus et Instructus Archivorum, Straatsburg 1713 p. 14.)

Citation Keyref_303

Levenscyclus:

Datum eerste publicatie: 
zaterdag, 29 september 2018 - 11:03am
Share/Deel