U bent hier

Misschien kun je er ook zo naar kijken. Een denk-essay over de betekenis van ict voor burgers en overheid

TitelMisschien kun je er ook zo naar kijken. Een denk-essay over de betekenis van ict voor burgers en overheid
PublicatietypeDivers
Publicatiejaar2014
AuteursHaring, B.
Pagina's14
Publicatiedatum11/2014
UitgeverMinisterie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Plaats uitgaveDen Haag
TaalNL
RefMan9898
Samenvatting

blz 3: De 'inleiding'

"Dit essay bestaat uit een serie reflecties over de veranderende relatie tussen overheid en burger als gevolg van ict. Er is allicht al veel over dit onderwerp geschreven en het is onmogelijk om volledig over dit onderwerp te zijn, maar het is mijn ambitie om een aantal thema’s opnieuw of op een ander manier onder de aandacht brengen.  "Misschien kun je er ook zo naar kijken", is de grondhouding geweest van deze overpeinzingen.

Bij het schrijven van dit essay heb ik bewust regelmatig voor parabels gekozen: korte verhalen die thematiek op een toegankelijke manier uitleggen. Ik geloof in de kracht van parabels; ze zijn verhelderend en plezierig om te lezen. Dat vind ik belangrijker dan uitentreuren verwijzen naar externe bronnen. Ten slotte is dit een essay: een probeersel. Reflecties die het overwegen waard zijn maar die geen bewezen waarheden zijn. Maar ik zal beginnen met een aantal ruwe uitgangspunten inzake de overheid en inzake ict."

blz 10 Samenvatting

"Dit essay is vanwege zijn caleidoscopische opzet bijzonder eenvoudig samen te vatten. Ik heb steeds kleine conclusies of suggesties gegeven, en als ik deze simpelweg onder elkaar zet dan geeft dat een samenvatting.
Samenvattend, in deze samenvatting, heb ik via een serie reflecties stil gestaan bij de invloed van ict op de relatie tussen overheid en burger. En ben ik afgedaald van groot naar klein: van abstract; naar de overheid; naar contact tussen overheid en burgers vanuit de overheid bezien; dan andersom, contact tussen overheid en burgers vanuit de burger; daarna burgers onderling; en tenslotte het individu. Per “niveau” heb ik steeds een trefwoord genomen als aanleiding voor een reflectie. Die reflecties hebben steeds tot doel te zeggen: “Misschien kun je er ook zo naar kijken.”

"

Aantekeningen

Bevat van algemeen naar bijzondereen aantal overwegingen bij de volgende begrippen:

  • Menselijkheid (abstract)
  • Routine en dienstbaarheid (overheid)
  • Contact (van overheid naar burgers)
  • Degelijkheid (van overheid naar burgers)
  • Transparantie (van burgers naar overheid)
  • Participatie ((burgers onderling)
  • Identiteit (individu)

 

De link naar het bestand op rijksoverheid.nl werkt niet meer (21 september 2020). De tektst is hier wel te raadplegen.

URLwww.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/publicaties/2014/11/21/essay-bas-haring-misschien-kun-je-er-ook-zo-naar-kijken/essay-bas-haring-misschien-kun-je-er-ook-zo-naar-kijken.pdf
Citation Keyref_9898

Informatiemodel:

Share/Deel