U bent hier

Om de integriteit van het Openbaar Bestuur

TitelOm de integriteit van het Openbaar Bestuur
PublicatietypeLezing
Publicatiejaar1992
AuteursDales, I.
Publicatiedatum06/1992
TaalNL
RefMan10010
Samenvatting

Toespraak van de Minister van Binnenlandse Zaken drs. C.I. Dales op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, juni 1992 te Apeldoorn over integriteit van het openbaar bestuur.

Aantekeningen

Wat mij als minister van Binnenlandse Zaken zeer bezig houdt en beroert is de integriteit van het Openbaar Bestuur. Het lijkt mij goed om in deze kring van bestuurders vandaag over dit thema, dat eigenlijk onze voortdurende aandacht behoeft, te spreken. Een thema dat uitstijgt boven de beleids-themata, die bij gelegenheden als dit VNG-congres gebruikelijk zijn.

Integriteit van het bestuur is immers niet van nature gegeven. Zij kan op verschillende manieren onder druk komen te staan. Het gaat mij daarbij niet zozeer om fraude en corruptie in het bestuur -  maar vooral om machtsbederf. Ik moet wellicht wat duidelijker worden over het begrip "machtsbederf". Fraude en corruptie zijn zwaar beladen termen, die een afgebakende strafrechtelijke inhoud hebben. Machtsbederf is breder, het draagt het element van ontbinding, verval, vervaging van normen, in zich. Het gaat mij om het sluipend gevaar van bezoedeling van de ambtelijke en politieke reputatie, van aantasting van integriteit van bestuurders, van ontkenning van de hoge waarden waarvoor de democratische rechtsstaat staat. Machtsbederf kan ‘in the end’ leiden tot gecorrumpeerd worden, corruptie en fraude.

Citation Keyref_10010

Informatiemodel:

Datum eerste publicatie: 
dinsdag, 26 november 2019 - 8:18am
Share/Deel