U bent hier

Open het systeem; Over actieve openbaarheid en een informatieregister

TitelOpen het systeem; Over actieve openbaarheid en een informatieregister
PublicatietypeArtikel
Publicatiejaar2014
AuteursEnthoven, G.
Publicatiedatum11/2014
UitgeverArchief2020
Plaats uitgaveDen Haag
RefMan9885
Samenvatting

De ontwikkelingen op het gebied van open overheidsinformatie zijn van groot strategisch belang voor het Nationaal Archief. Openbaarheid is niet iets wat zich tot de informatieprofessionals of archieven beperkt. Het is vooral een belangrijk maatschappelijk thema. Het raakt burgers direct. Dat zien wij bij het archief bijvoorbeeld doordat men steeds vaker bereid is om juridische stappen te zetten om toegang te krijgen tot informatie.

De overheid zet in haar beleid in op meer actieve openbaarheid en open data. Als die ontwikkelingen succesvol zijn, zullen overheidsorganen in toenemende mate zelf hun informatie en archieven direct toegankelijk maken voor de samenleving. Dat heeft grote gevolgen voor de rol van archieven en de inrichting van digitale infrastructuren. Daarom is het voor archivarissen, informatiespecialisten en beleidsmakers belangrijk om meer kennis te hebben over deze actuele onderwerpen. Het gaat hierbij om de ontwikkelingen op het gebied van actieve openbaarheid, het kabinetsbeleid over Open Overheid en de initiatiefwet Wet open overheid met het daarin voorgestelde informatieregister.

Aantekeningen

Op verzoek van het Nationaal Archief heeft dr. mr. Guido Enthoven onderzoek verricht naar open overheidsinformatie. In dit essay bespreekt hij uitgebreid de thematiek en presenteert hij een aantal oplossingsrichtingen om tot een informatieregister te komen.

Geschreven ten behoeve van de kennisbijeenkomst 'Open Overheid en archieven' die door het Nationaal Archief en Archief 2020 werd georganiseerd op 5 november 2014.

URLhttps://informatie2020.pleio.nl/file/download/28715362
Citation Key2717
Share/Deel