U bent hier

Van dingen die voorbij komen - overheidsinformatievoorziening sinds 1979

Niets nieuws

Het bijgevoegde PDF-bestand bevat, om een idee te geven, een overzicht van wat de afgelopen decennia aan programma's, projecten en dergelijke van vooral de rijksoverheid voorbij zijn gekomen die ook effecten hadden op andere overheden. Wat hier opvalt is dat van project naar project wordt gerend zonder dat het eigenlijke probleem (onderstroom) wordt geraakt.

Kenmerk van projecten is ook dat het resultaat meestal niet structureel is maar van voorbijgaande aard.

Dit is een verhaal van 'er is niets nieuws onder de zon' van Prediker en 'die Ewige Wiederkehr' van Nietzsche. Alle inhoudelijke en technische mogelijkheden zijn bekend en komen steeds (als waren zij nieuw) terug.

Er is wel een thema waar steeds omheen gelopen wordt. Dat betreft niet de bewustwording en digitale vaardigheEen merkwaardige kop uit de Automatisering Gids van 17 september 2004. den van de medewerkers, maar de bestuurscultuur in de overheidsinstellingen en de manier waarop de volksvertegenwoordiging daarmee omgaat.

Probleem is dat van veel projecten en dergelijke de informatie van veel sites verdwenen is (Link Rot). Daarom kan ik iedereen aanraden om bij een eigen (voorgenomen) onderzoek de bronnen zelf in digitale vorm vast te houden met natuurlijk ook de herkomstgegevens.

NB!  Dit overzicht is niet compleet en wordt af en toe aangevuld, het  start met de oprichting van de Centrale Archiefselectiedienst (CAS) in 1979.

Huidige versie 22/1/2022 vorige versie was van 7/1/2022

Informatiemodel:

BijlageGrootte
PDF-pictogram 20220122_8751.pdf801.24 KB
Sharte this / Add this: 
Datum eerste publicatie: 
woensdag, 5 januari 2022 - 10:41am
Share/Deel