U bent hier

Waarom labyrinth?

Het begrip labyrinth als subdomeinnaam.Labyrinth van Chartres

Pelgrim in het Labyrinth

Het heeft te maken met een vorm van symboliek. Bij een eerste oppervlakkige beschouwing geeft een labyrinth een gevoel van complexiteit en onoverzichtelijkheid. Het lijkt een onontwarbaar doolhof.

Maar is het wel een doolhof? En is het wel zo complex en onoverzichtelijk. Neem eens wat afstand, verander het perspectief of zoek een juist Level of Abstraction (LoA). Dan zijn we in staat bent de juiste weg naar het centrum uit te stippelen. Vervolgens kunnen we weer afdalen naar de dagelijkse gang van zaken om met gebruikmaking van de opgedane kennis de kern te bereiken.

Dit is iets wat geldt voor veel complexe of chaotische systemen. En dat is iets wat geldt voor ons vakgebied, de archivistiek.Deze vakwetenschap (of misschien leestuk) beschrijft het archiveren en archiefsysteem waarmee we de complexe en soms chaotische wereld van het archief- en informatiemangement proberen te beheersen. Ook dit kan alleen door afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken, door nuchter om ons heen te kijken en door de materie via verschillende gezichtspunten te benaderen. Daarna is het heel goed mogelijk met de opgedane ervaringen en kennis deze schijnbare complexiteit en de chaos van het vak te ontrafelen.

 

 


LabyrithosHet woord labyrinth ( ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ) komt uit het Grieks. Zie voor de betekenis de bijgevoegde afbeelding uit het Beknopt Grieks-Nederlands woordenboek, Elfde druk, bewerkt door dr. W. den Boer, Wolters Noordhoff NV, Groningen 1969. blz 429. 

 
 

Levenscyclus:

Informatiemodel:

Sharte this / Add this: 
Datum eerste publicatie: 
dinsdag, 12 oktober 2004 - 5:45pm
Share/Deel