U bent hier

Wat is een taxonomie?

De term 

BerkenBeeld Carl Linneaus (Ashmolean Museum, Oxford)Aan de horizon van de informatiebeheerder is het begrip taxonomie als nieuwe term verschenen. Met deze uit de biologie afkomstige term wordt een classificatieschema bedoeld waarbij onderdelen van een aandachtsgebied, een wetenschap, zijn gegroepeerd op onderwerpniveau. Deze onderdelen kunnen vervolgens weer in een hiërarchische structuur worden weergegeven. 
Een heel bekend voorbeeld is het systeem dat Carl Linnaeus in de 18e eeuw heeft ontworpen voor de beschrijving van flora en fauna (Systema naturae). Doel is met behulp van een bepaalde structuur informatie overzichtelijk te kunnen weergeven en makkelijk te kunnen vinden, met als het even kan behoud van de context.

Relatie met het vak 

Het indelen en classeren van groepen of het maken van typlogieën zijn activiteiten die binnen het informatiebeheer niet nieuw zijn. Ze werden alleen nog niet met deze term geassocieerd. Denk maar eens aan het indelen van een archief en het maken en uitvoeren van een ordeningsplan.

Een paar voorbeelden van taxonomieën die voor de informatiebeheerder van belang zijn:

  • de basisarchiefcode,
  • het structuurplan informatiebeheer,
  • een productencatalogus,
  • een ordeningsplan.

Het maken van modellen is ook een vorm van taxonomie. Ook het vak van de informatiebeheerder, de archivistiek, is volgens een bepaalde model vorm te geven.

Aan de hand van een logische indeling (typologie) van het vakgebied kan inzicht gegeven worden in de onderlinge verhoudingen.

Op deze manier kan eventueel ook een bijdrage geleverd worden om het vak van de informatiebeheerders zoals dat van een archivaris uit te leggen en beter te positioneren.

 

Informatiemodel:

Sharte this / Add this: 
Datum eerste publicatie: 
zaterdag, 11 september 2004 - 10:30pm
Share/Deel